diumenge, 31 de març de 2013

Gatos bajo la lluvia


Esta época del año es tan imprevisible...
El frío nos deja poco a poco, aunque de tanto en tanto regresa como resistiéndose a marchar del todo. Estas últimas semanas hemos tenido nevadas. Y frío, mucho frío. No podías dar crédito a las imágenes de televisión, pero eran tan auténticas como los peluquines de Uriah Monaghan. Durante unos días era posible encontrar paisajes de postal navideña en pleno mes de Marzo a pocas millas de Waterbridge, aunque la lluvia deshizo la nieve enseguida. Ahora mismo continúa lloviendo. Llueve con esa placidez aburrida de visillos de vainica y libros a medio leer en tardes tranquilas.
Cuando pienso en días así lo asocio indefectiblemente al calor de un buen fuego y a una lluvia mansa tras los cristales. En días como hoy me limito a pensar lo menos posible y me olvido de la BBC News. Hago el esfuerzo de consultar mi correo por disciplina profesional. Pura y obligada pereza que me autoimpongo como un sano ejercicio de desintoxicación. Cada cierto tiempo necesito aislarme, sentir y disfrutar la soledad. Me basta con una mínima actividad: desayunar, pasear con mis perritos, extasiarme con el fuego de la chimenea, comer pan tostado, beber algo de vino, admirar el verde de los prados, ver discurrir el caudal del Shere bajo el puente de Donovan...
Mildred está viendo una película de Hugh Grant. Yo tenía ganas de leer algo de Jane Austen pero al final he optado por Wodehouse. No he pasado de la tercera página. Una dulce somnolencia me ha inducido a un estado de felicidad absoluta durante casi una hora. Se me ha caído el libro del regazo y eso me ha despertado. Recuerdo que soñaba con la imagen encantadora de una pareja de patos posándose con precisión exquisita en las aguas tranquilas de un lago.


Mientras me preparo algo de comer en la cocina, se me ha ocurrido pensar que en  estos momentos el padre Brown debe estar con Mrs. Etell tomando una taza de té o haciendo el amor. Nuestro amado padre Brown es un hombre de una bondad que desborda, pero es también un hombre que ha tenido frecuentes crisis de fe. Somos mucho los que pensamos que David colgará los hábitos para pasar sus últimos años en The Mallows, ocupando una de sus pequeñas y coquetas habitaciones con vistas al río. Nadie se lo va a recriminar, seguro que no. También es muy posible que ahora mismo Freddie Townsend descubra por fin que el bueno de Robert Mullan, su hombre de confianza desde hace más de 15 años, le ha estado aligerando sutilmente las cuentas del banco. Y que el eficaz Mullan descubra, a su vez, que su esposa Holly tiene un affair con el callado Colin Graham, el mecánico de Peterson & Co. Colin, como saben, está casado con Prudence, pero no creo que ella haga ningún ruido con este asunto. Por cierto, que la vieja Mrs. Peterson debe estar ahora luchando ferozmente consigo misma para no echarse al gaznate otro copazo de ginebra, aprovechando que en la salita de al lado Olivia, la asistenta social, está distraída viendo un reality en televisión. ¿No les he hablado nunca de Lionel Jones? Lionel es un voluntarioso poeta local que se gana muy bien la vida haciendo de negro para varias escritoras de novelas románticas de gran éxito. En este preciso instante Lionel está en su despacho  buscando desesperadamente una palabra, tan sólo una, que le permita dar por terminado un poemita que ha dedicado a su esposa Emma, de la que está perdidamente enamorado. Emma, a su vez, está terriblemente angustiada. ¿Por qué? Pues porque su hermano Thomas le ha pedido dinero y necesita hablarlo con Lionel, pero no ve el momento de hacerlo. Sabe que Lionel no soporta a Thomas, un perdedor estúpido y ludópata que reaparece en sus vidas cada vez que se queda sin blanca, lo cual ocurre con demasiada frecuencia. Y pienso, con un escalofrío en la espalda, en la suerte que tiene el imbécil de Thomas de que yo no sea ni su hemano ni su cuñado. Para según qué cosas no tengo ni la paciencia ni la bondad de Lionel y Emma Jones.
Vaya, creo que debería disculparme por mi exceso de frivolidad. A veces hablo demasiado. Es posible que no les interesen en absoluto mis aburridas reflexiones. Tal vez haya dejado volar demasiado mi imaginación y nada de todo lo que acabo de decirles sea cierto, lo cual tampoco sería ningún drama, ¿no creen? Les ruego sean condescendientes conmigo y disculpen las bromas juguetonas de una imaginación ociosa.
Dentro de unas semanas he de visitar Florencia, una ciudad que adoro. Me han encargado que quite de enmedio a una bibliotecaria que trabaja para la mafia rusa. Lo cierto es que me da muchísima pereza ir, pero es un compromiso y no he podido negarme. Además, está muy bien pagado. Aprovecharé para hacer algo de turismo. Cuando regrese ya habrán florecido los rosales y la primavera será una bendición de aromas y colores. Ni que decir tiene que Waterbridge está precioso en esta época del año.
Lo reconozco, en el fondo soy un sentimental.


dissabte, 23 de març de 2013

Bunyols de Quaresma (versió 1)


Tinc una assignatura pendent amb els bunyols de Setmana Santa que feia la meva àvia. El meu pare en va "heretar" la recepta però algun detall es va perdre pel camí ja que mai més van tornar a sortir com els feia ella. La famosa recepta s'havia transmès de generació en generació però era típica de Santa Coloma de Farners, d'on són fills els meu pare i la meva àvia. L'any passat, i cansat de repetir una i altra vegada una recepta que acabava amb quelcom més semblant a una pedra que a un bunyol, el meu pare va portar el tros de paper que tenia a un "expert" en la matèria que li va donar dues pistes sobre el que podia estar fallant. Un cop fets els ajustaments, l'any passat vàrem passar tot un dia a la cuina i el resultat va ser, per fi, el desitjat.

Així, quina és la meva assignatura pendent si el tema ja està resolt? Doncs que no he preparat mai sola aquests bunyols. Han estat tan envoltats de problemes i fracassos que em fa literalment pànic posar-me a la cuina a prepara'ls. Per aquest motiu, la recepta que us porto avui NO és la de la meva àvia (ho sento!). Me la va enviar fa unes setmanes el meu amic Manel i vaig pensar que seria una bona manera d'anar preparant-me per al gran moment en què em decideixi a fer els bunyols "maleïts". 

Eps! Que no voldria pas desmerèixer aquests bunyols. Ni molt menys! Són ben bé els bunyols que podeu comprar en els bons forns de pa per aquestes dates. Esponjosos i amb aquell gustet d'anís tan bo. Una delícia, vaja!


Bunyols de Quaresma
(1,5kg de bunyols - Uns 180 de petits!)

1kg de farina
200gr de sucre
4 ous
375ml d'aigua
200gr de mantega
20gr de sal
20gr de llevat fresc (de forner)
Oli (per fregir)

Per decorar:
Anís
Aigua
Sucre

1.- Agafar un bol ben gros i posar-hi tots els ingredients llevat de l'oli i els ingredients per decorar els bunyols (sí, ja sé que era bastant obvi però val més assegurar que ho fem bé!). Remenar amb la mà mateix fins que tot quedi ben integrat i deixar reposar uns 30 minuts.
2.- Treure la massa del bol i traspassar-la al mabre de la cuina lleugerament enfarinat. Amassar durant uns 10 minuts seguint el mètode Bertinet (o mètode francès), que consisteix bàsicament en donar cops a la massa sobre el marbre i fer diferents plecs. Passat aquest temps, plegar la massa i tornar a posar dins el bol. Tapar amb un drap de cotó i deixar reposar unes dues hores o fins que hagi doblat el seu volum.
3.- Treure la massa del bol i traspassar-la al marbre de la cuina lleugerament enfarinat. Agafar porcions d'uns 100gr de massa i enrotllar-las sobre si mateixas amb el palmell de la mà com si féssim xurros de plastilina. S'han d'aconseguir tires d'un dit de gruix aproximadament.
4.- Amb ganivet ben esmolat o una rasqueta de forner, tallar el xurro en rodanxes d'uns 3cm de gruix i col·locar sobre una safata de forn que prèviament haurem untat d'oli o cobert amb paper de forn.
5.- Tapar la safata amb un drap de cuina i deixar reposar dues horetes més.
6.- Escalfar l'oli en una paella fins que aquest estigui ben calent. Agafar les "porcions" de bunyol que teníem reposant i amb els dits polze i índex apretar-lis la part central per fer-hi un forat (així els hi donem la forma de rosquilla). Posar-los dins l'oli calent (amb cura de no cremar-nos) i sense omplir massa la paella ja que, si la massa està ben feta, s'inflaran i acabaran tocant-se els uns amb els altres. Un cop enrossits retirar de l'oli i posar sobre un plat cobert de paper de cuina per absorbir l'excés d'oli.
7.- Un cop freds, banyar-los en una barreja d'aigua i anís (al gust) i arrebossar-los amb sucre.

I a gaudir-ne! Veureu que són d'aquelles coses que, un cop en menges un, ja no pots parar. Per sort, les quantitats que us comento són per fer-ne moltíssims. De fet, ja que t'hi poses, val la pena no fer curt, no?

Respecte a la famosa recepta de la meva àvia...prometo armar-me de valor i prepara-los. Us dono la meva paraula que si el resultat és mitjanament "digne" compartiré amb vosaltres la recepta.

Ah! Molt bones vacances per tots i totes!! Reposeu...i cuineu força coses bones!!


dimarts, 12 de març de 2013

Nunca me iré de aquí


 Necesito el mecanismo impreciso de las pequeñas rutinas diarias. Necesito esa seguridad amable de café caliente y sueño que me obliga a ponerme en marcha. Necesito perderme en la campiña, sentir la hierba bajo mis botas, seguir los pasos de Guix entre los árboles. Necesito esto, sentir el viento frío en la cara, tener un cielo infinito que me acoge, saber que cualquier día puede atraparme una tormenta en un sendero perdido. Sé que estamos en una isla. Sé que fuera de aquí todo es incierto. Sé que somos unos privilegiados.
Echo la vista atrás y me parece imposible haberme pasado toda la vida en una gran ciudad. Ahora ya no sabría vivir de forma distinta. Necesitábamos una segunda oportunidad y la tenemos.

Postdata: el 14 de Marzo de hace un año pusimos en marcha este dietario. El tiempo le ha dado sosiego y a nosotros nos ha dado la oportunidad de asomarnos al mundo desde Waterbridge. Y nos gusta. 


dimarts, 5 de març de 2013

Amb el pa a taula

L'Idris, la Marian i jo en plena feina d'amassat.
El cap de setmana passat va ser per la família. Dies per retrobar-se amb gent que estimes però a la que no veus tant com voldries degut a la distància. Àpats al voltant d'una taula que es fan inacabables però que semblen passar a tota velocitat sense adonar-te'n. Cap de setmana llarg, de quatre dies però que passa amb la rapidesa d'un sospir. 

Entre àpat i àpat, però, hi va haver temps per fer quelcom que sempre havia volgut fer i que, per fi, i gràcies a la Marian de Sant Martí de Tous, dissabte passat vaig aconseguir dur a terme. La Marian és un dels membres fundadors de la Cooperativa de Consum Mesclum i un dels proveïdors de la cooperativa és en Josep Mestre. Ell i la seva dona són pagesos i cultiven llegums i cereals d'Agricultura Ecològica. Entre ells, destaquen diferents varietats antigues de blat que ells mateixos transformen en farina en el seu propi molí fariner seguint el procés més tradicional. El resultat són uns cereals d'una altíssima qualitat ideals per fer tot tipus de receptes però, especialment, per preparar PA. I escric PA amb majúscules perquè el que resulta de la seva farina és en grau d'excel·lència. Un viatge al sabor de la nostra infantesa, quan els avis ens donaven pa amb xocolata i el pa tenia un altre gust, quan durava gairebé una setmana i no s'assecava, quan no feia falta llevat del supermercat per prepara'l...

Espelta sense pelar.
En Josep i la seva dona organitzen cada cert temps uns cursos per aprendre a fer pa artesà que imparteix el mestre flequer Idris Cruz. L'Idris és dels pocs forners que queden actualment a Catalunya que saben com fer pa bo de veritat seguint els procediments tradicionals que ja gairebé cap fleca del país aplica. Com ell mateix ens explicava en el curs al que vaig tenir el plaer d'assistir, fer pa és molt senzill, i més encara si a aquest pa hi posem coses com olives, tomàquets assecats, etc. El que és verdaderament difícil és fer un pa blanc, sense res més, i que aquest estigui bo de veritat. Amb la seva ajuda i les farines de Cal Mestre ho vàrem aconseguir.

He de dir que tot va ajudar a que el dia fos perfecte. El sol que entrava per l'immensa balconada, el bon ambient entre els alumnes que ens vàrem aplegar, el fantàstic dinar que vàrem compartir i que la dona d'en Josep va  convertir en tota una experiència gastronòmica al preparar una de les seves paelles de blat egipci amb carbassa i trompetes de la mort.... Deliciós i sorprenent. 

Preparant els panets de nous que després cobriríem amb sèsam.
Us deixo algunes fotos del curs en que vàrem poder preparar pa blanc amb massa mare, pa de sègol, pa integral amb mel i anous, coques de verdures, panets de sèsam, etc. i us recomano de tot cor que proveu les farines d'en Josep Mestre. Si us agrada el pa, notareu la diferència.

I aquest és el el primer pa cuit a casa segons la recepta de l'Idris. Pa blanc amb farina de Xeixa i Florence Aurora i amb ferment natural.

dissabte, 2 de març de 2013

Cuento de invierno

 
Hace un par de días desperté temprano. El sueño te abandona de golpe,  sin permiso, sin motivo aparente. No importa la hora, no es cuestión de mirar el reloj, no sirve de nada. La casa estaba tranquila, con ese silencio cálido de las noches de invierno. Me gusta la sensación que se respira a esas horas. Invita a disfrutar de la paz íntima de un buen café, así que me dispuse a prepararlo. Guix dormía como un bendito y no hizo el más mínimo gesto. Por un momento pensé que habíamos dejado la luz del horno encendida toda la noche. Me equivocaba, claro. En la ventana de la cocina, una luna grande de un blanco imposible se arropaba entre nubes tintadas que anunciaban lluvia. Mientras preparaba el café intentando no hacer ruido, una claridad azul comenzaba a redibujar los contornos de la calle. Fue cosa de unos pocos minutos, casi una eternidad de perfección, suficiente para que el café terminase humeante en el fondo de la taza.
Acabé pensando en papá y eso me hizo sentir bien.
Sólo por disfrutar de esos minutos ya había valido la pena recibir la bofetada del insomnio. El café, aromático y dulzón, me esperaba pacientemente. Decidí acompañarlo con un buen trozo de tarta de naranja. Los pájaros que frecuentan el descuidado jardín de Mrs. Peterson me hicieron pensar que dentro de unas pocas semanas nos dejarán los fríos, las lluvias, ese viento que nos ha estado amargando estas últimas semanas, las amenazas de nevada... Y podremos abrir las ventanas.







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